Valen Agency

Xenia Kriisin

Hemsida Xenia

Xenia Kriisin är jazzsångerskan som började skriva popmusik. Tillsammans med trumslagaren Johan Hjalmarsson skapar hon musik som vandrar lätt mellan olika genrer där tunga trummor, elgitarrer, synthar, hammond och hackbräde, som med Xenias orädda röst, skapar ett massivt ljudlandskap som griper tag i lyssnaren.

Till en början skrev och uppträdde Xenia framförallt med sin musik ensam, med hjälp av cittra och baspedaler, men när hon teamade ihop sig med Johan Hjalmarsson och en kör bestående av mycket begåvade impro-vokalister, fick hennes musik en annan rymd. Hennes debutalbum ‘Hymn’ som släpptes 2013 mottog högsta betyg från recensenter och har kallats både för ‘Trollbindande’ och för ‘ett kaosartat mirakel’

Ja, det är pop, men Xenias starka bakgrund i improvisation, gör att varje konsert låter annorlunda. Glädjen i att inte veta hur konserten kommer att vara gör att de oskrivna delarna ges den tid och det utrymme, som de förtjänar. Melodier och texter kommer först, oavsett vad.

Den 9 september 2015 släpptes uppföljaren, producerad av Filip Leyman (Tempel, Trio Gordon, Anna von Hausswolff). Ballader kompletteras med högre tempon och det sakrala sound vi hörde på ‘Hymn’ utvecklas till ett råare och mörkare sådant, utan förlora den där intima och känslosamma upplevelsen. Det är nytt och annorlunda, det är fortfarande storartat, det är fortfarande Xenia Kriisin.

KONTAKTA AGENT
Michael Christensen
+46 (0) 70-792 51 75
michael@valenagency.com

 

 

” Trollbindande magiskt i all sin enkelhet. ”
– GAFFA

” Iintimt och storslaget, bitarna faller på plats. ”
– Göteborgs-Posten

” Xenia Kriisins fascinerande röst har stor kraft och musikalisk precision. ”
– Allehanda

” Griper tag i en så till den grad att man nästan inte kan sluta lyssna. ”
– IKON